GEOPOLITIKA Cover Image
GEOPOLITIKA Profile Picture
39 Members

И МИ ТРАЖИМО РАСПАД БиХ И ШТА ЋЕМО САД?
ХОЋЕТЕ ПОНОВО РАТ ИДИОТИ ЈЕДНИ?

РЕПУБЛИКА СРПСКА ДА РАСПИШЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ОДВАЈАЊЕ РАДИ ПОКУШАЈА СТВАРАЊА УНИТАРИСТИЧКЕ, МУСЛИМАНКСКЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ!!!

КАДА ОВАЈ ПАЈВАН ПОНОВО ИЗАЗИВА БЕЗ РАЗЛОГА, И МИ СЕ ЗАЛАЖЕМО ЗА ОДВАЈАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ПРИПАЈАЊЕ СРБИЈИ!

"НЕ ПАДА ИВЕР ДАЛЕКО ОД КЛАДЕ"
"КАКАВ ОТАЦ ТАКАВ СИН"

Bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) zalaže se za ukidanje entiteta i uvođenje države Republike BiH. Stevandić: Dokument antiustavan i antisrpski. Kovačević: Ne odriču se ratnih ciljeva

- BiH bi bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti: državnim, regionalnim i lokalnim, s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar BiH - piše, između ostalog, u Programskoj deklaraciji SDA.

Političari iz Republike Srpske kažu, za "Novosti", da je pomenuti dokument još jedan dokaz da politika SDA ide u smeru ukidanja Republike Srpske i centralizacije BiH.

Dr Nenad Stevandić, predsednik Srpskog kluba u Parlamentu BiH i predsednik Ujedinjene Srpske, kaže za "Novosti" da je deklaracija antisrpska i suprotna odlukama Narodne skupštine RS, kao i zvaničnim politikama institucija RS.

- Nigde u Ustavu nemate definiciju Republika Bosna i Hercegovina - kaže Stevandić. - To je antiustavno delovanje. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ovakav dokument SDA, gde se pokušava nametnuti ideja Republike BiH, kao i uvođenje bosanskog jezika za sve građane, pokazuje kakva je politika bošnjačkog Sarajeva.

Radovan Kovačević, portparol SNSD, kaže za "Novosti" da deklaracija pokazuje da oni koji su započeli rat u BiH, a to je SDA i njihova politika, nikada se nisu ni odrekli ratnih ciljeva.

- Ukoliko SDA želi da formira Republiku BiH, neka to i uradi, ali bez teritorije Republike Srpske - ističe Kovačević i dodaje da je bosanski jezik, a za koji se zalažu u SDA, nepostojeći i predstavlja pokušaj uzurpacije srpskog jezika.

Iz Partije demokratskog progresa (PDP) takođe stiže oštro reagovanje na deklaraciju SDA i smatraju paradoksalnim da se SDA u svojoj deklaraciji zalaže za ljudska prava i slobode, a u isto vreme promoviše afirmaciju takozvanog "bosanskog jezika" kao zajedničkog identiteta svih građana BiH.

- Oni bi trebalo da znaju da srpski narod nema problem sa svojim identitetom, da je jezik kojim govori srpski, što je oduvek bilo i ostaće - saopšteno je iz PDP.

Ta stranka navodi da bi bilo mnogo konstruktivnije da SDA sa koalicionim partnerima predloži i obezbedi puna prava Srba u Federaciji BiH, što uključuje i pravo na jezik i pismo.

- Ovakvom deklaracijom SDA će samo pogoršati ionako lošu političku situaciju u BiH, a što se tiče spornih delova njihove deklaracije, možemo im poručiti samo jedno: pusti snovi - naglašavaju u PDP.


ZAHTEVI IZ DEKLARACIJE

U DEKLARACIJI SDA još se traži reforma policije, ukidanje entiteskog veta pri glasanju, ulazak BiH u NATO, osnivanje Vrhovnog suda, kao i sprečavanje širenja optužbi prema Bošnjacima zbog radikalnog islama i terorizma.

DODIK: ATAK NA USTAVNI POREDAK

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u petak da deklaracija koju namerava da usvoji SDA Bakira Izetbegovića, predstavlja tipični atak na ustavni poredak.

- To je njihova priča o islamskoj državi, da oni budu većina i uvedu šerijat. To je prvi korak ka tome, mi to dobro čitamo - rekao je Dodik. - Da kažemo - nema Republike Srpske. E ima RS, ima srpskog naroda i biće ga sve više. Oni vrlo dobro znaju da se Srbi nikada neće odreći RS, niti će dozvoliti pritiske.

On je rekao da će tražiti da se utvrdi da li je ova deklaracija protiv Dejtona, kao i da Srbi za razliku od njih neće unitarnu Bosnu.


SPORAZUM POTPISAN 1995. GODINE I DALjE NAJVAŽNIJI DOKUMENT O BIH

"DEJTON" GARANT REPUBLIKE SRPSKE

SAMO postojanje Republike Srpske, kao i njene granice, garantovani su tekstom Dejtonskog sporazuma, potpisanog 1995. godine. Dogovorom iz Dejtona postavljen je ustavnopravni okvir Bosne i Hercegovine, kojim je ona uspostavljena kao država koju čine dva ravnopravna entiteta - Federacija BiH i Republika Srpska, kao i tri ravnopravna naroda - Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Sastavni deo Sporazuma, kao Aneks 4 je Ustav novostvorene države, koji, između ostalog, predviđa i mehanizme kojim svaki narod preko svojih poslanika u Skupštini može da zaustavi donošenje odluka za koje smatra da ugrožavaju njegov vitalni interes. Sporazum i Aneks 4 garantuju i pravo Srpske na posebne paralelne veze sa Srbijom.

Dejtonski sporazum postignut je u bazi Rajt Peterson a zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

http://www.novosti.rs/vesti/pl....aneta.300.html:81822

Bakir ukida Srpsku i srpski | Region |  Novosti.rs
www.novosti.rs

Bakir ukida Srpsku i srpski | Region | Novosti.rs

Bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) zalaže se za ukidanje entiteta i uvođenje države Republike BiH. Stevandić: Dokument antiustavan i antisrpski. Kovačević: Ne odriču se ratnih ciljeva

Гуд бај америка и остали из светског нафтног лобија, као осовине зла на светском нивоу!
Кина ће од 2020 градити ткзв "Технолошки парк" у Београду и Новом Саду, тако да ће се у Србији развијати много технологије које ће бити прављене и у Кини. На тај начин ће Кина помоћи у развоју Србије, и достизања циља да за 7-8 година будемо као 4. светска сила!

KINA POTAPA NAFTNI LOBI:
I električni automobili u penziju
OD SADA SAMO AUTOMOBILI NA VODONIK

Kineske vlasti započinju veliku industrijsku preorijentaciju koja će do 2030. rezultirati milionom vozila na vodonik. Da li su električna vozila na baterije već zastarela?
Kina već priprema sledeći krug vozila sa gorivnim ćelijama. Pre nekoliko dana, visoki funkcioner Van Gang, bio je vrlo jasan na televizijskom kanalu Bloomberg: “Moramo stvoriti državu u kojoj dominira vodonik”.

Iako su njegove izjave prošle nezapaženo, Van Gang je ipak na ključnoj poziciji, kada je u pitanju donošenje strateških, kineskih odluka. Radi kao potpredsednik Nacionalnog saveta za razvoj politika. Gang učestvuje u ključnim odlukama o budućnosti kineske ekonomije. Upravo je on, pre dvadeset godina, uverio Vladu Kine da razvija akumulatorsko, električno vozilo.

Danas je Kina najveće svetsko tržište, sa više od milion električnih vozila na ulicama. To je ujedno i najveći proizvođač baterija. Kina želi da smanji svoju zavisnost od nafte i spreči velika zagađenja u gradovima.

“Rešićemo sve probleme”

Odluka da vodonik postane novi nacionalni prioritet, znači da će Kina masovno ulagati. Van Gang smatra da vozilo na vodonik još nije našlo svoje mesto zbog troškova i industrijskih prepreka. “Rešićemo sve probleme koji su sprečili razvoj vozila na gorivne ćelije”, obećava visoki, kineski funkcioner.

Vlada je, u martu ove godine, prekinula podršku električnim vozilima kako bi usmerila svoje resurse na razvoj vozila na gorivne ćelije. Trenutno u zemlji postoji manje od 2.500 vozila na vodonik. Prekretnica od milion vozila mogla bi se dosegnuti do 2030. godine.

Vlada je već uložila ekvivalent od više od 10,7 milijardi evra u tehnologiju gorivnih ćelija i očekuje se da će ponuditi podsticaje za ubrzavanje izgradnje stanica za distribuciju vodonika.

U aprilu je vodeći francuski Air Liquide u partnerstvu sa kompanijom Chengdu Huaqi Houpu razvio stanice za distribuciju vodonika širom zemlje. Osim toga, graditelji Great Wall Motor, Yutong Bus i Foton Motor su ušli u industriju kroz državne podsticaje namenjene istraživanju i razvoju.

U pokrajini Guangdong se već gradi fabrika vredna 1,6 milijardi evra. Plan je da se završi u roku od pet godina, nakon čega će godišnji kapacitet proizvodnje biti oko 160.000 vozila.

Osim toga, čini se da tehnološki napredak u proizvodnji gorivnih ćelija ubrzano napreduje sa dolaskom novih materijala za zamenu određenih retkih metala, kao što je platina, što bi imalo za posledicu znatno smanjenje troškova proizvodnje.

Kao prvi korak, javni prevoz bi trebalo da ima koristi od planiranog uvođenja vodonika. Centralna vlada namerava da postepeno, svake godine do 2020., na ulice izvede 30.000 “čistih” vozila u 30 gradova, uglavnom na vodonik.

U isto vreme, Kina takođe namerava da testira vodonik u određenim regijama, uspostavom ekosistema koji uključuje proizvodnju obnovljive energije, kao i skladištenje vodonika. “Gorivo” koje se zatim može transportovati u ekonomska središta.

U Francuskoj je napredak na ovom području ubrzan. Prvi autobusi na vodonik u gradu Bruay-la-Buissière (Pas-de-Calais) biće pušteni u pogon od jula ove godine.

(logicno.com)

http://webtribune.rs/kina-pota....pa-naftni-lobi-i-ele

KINA POTAPA NAFTNI LOBI: I električni automobili u penziju OD SADA SAMO AUTOMOBILI NA VODONIK | WebTribune
webtribune.rs

KINA POTAPA NAFTNI LOBI: I električni automobili u penziju OD SADA SAMO AUTOMOBILI NA VODONIK | WebTribune

Kineske vlasti započinju veliku industrijsku preorijentaciju koja će do 2030. rezultirati milionom vozila na vodonik. Da li su električna vozila na baterije već