Moja firma Easy Cloud DGold Systems će se pridružiti ovoj inicijativi uskoro!!!

Novi Sad dobija Centar za veštačku inteligenciju, obučavaće kadar za buduću fabriku robota

Grad Novi Sad i Ministarstvo prosvete će raditi na tome da se na Spensu otvori Centar za izučavanje veštačke inteligencije.

Ljudi koji bi se tu obučavali verovatno bi bili i prvi kadar koji bi angažovala kineska kompanija "Net dragon" koja sa srpskim vlastima razgovara o gradnji fabrike robota namenjenih za rad u prosveti. Ovaj obrazovni trening-centar će služiti za naučna istraživanja i obučavanje kadrova koji bi radili za domaće i inostrane kompanije koje se bave veštačkom inteligencijom, IT, robotikom i sličnim.

Kako je saopšteno na sastanku gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i ministra prosvete Mladena Šarčevića, u Srbiji bi trebalo da budu tri takva centra, jedan na Dedinju u Beogradu, drugi na Spensu u Novom Sadu, a kasnije još jedan centar u južnom delu Srbije.

Vučević je naveo da je ideja Grada da u sklopu obnove Spensa manje popularne komercijalne prostore, uglavnom kancelarije na prvom i drugom spratu, iskoristi za Centar za veštačke inteligencije.

"Ideja je da sva ta ulaganja u rekonstrukciju i obnovu Spensa, da upotrebimo i za potrebe obrazovanja. Spens ima sjajnu poziciju, jer je blizu Univerzitetskog kampusa i Naučno-tehnološkog parka", navodi gradonačelnik vojvođanske prestonice.

Vučević kaže da će sa već postojećim osnovnim i srednjim školama i Univerzitetom Novi Sad, ali i Centrom za izučavanje veštačke iteligencije, kao i Naučno-tehnološkim parkom i Institutom Biosens čija je realizacija u toku, Novi Sad postati lider za savremene infromacione i komunikacione tehnologije u Srbiji.

Šarčević kaže da bi kineski partneri iz firme "Net dragon" trebalo da daju opremu za centre. U drugoj fazi saradnje sa Kinezima, prema rečima ministra, na relaciji Novi Sad-Beograd se planira gradnja razvojnog centra koji bi imao kapacitet za 120 naučnika. U trećoj fazi sledi gradnja fabrike humanoidnih robota koji će raditi u školama sa nastavnicima.

"Ovo će biti specijalizovani roboti koji će raditi za potrebe obrazovanja. Roboti neće zameniti nastavnike nego će biti ispomoć, dok će nastavnici više biti vezani za pedagoški rad i druge stvari. To će biti i značajna izvozna karika Srbije. Ne znam gde će biti fabrika, jer pre toga moramo završiti prve dve faze", naveo je ministar.

On je dodao da se u sklopu Centra za razvoj veštačke inteligencije razmatra i šta će biti potrebno da se prošire kapaciteti studentskih domova u Novom Sadu za smeštaj studenata koji bi se tu obučavali.

https://www.021.rs/story/Novi-....Sad/Vesti/223778/Nov

Novi Sad dobija Centar za veštačku inteligenciju, obučavaće kadar za buduću fabriku robota | Novosadski informativni portal 021
www.021.rs

Novi Sad dobija Centar za veštačku inteligenciju, obučavaće kadar za buduću fabriku robota | Novosadski informativni portal 021

Grad Novi Sad i Ministarstvo prosvete će raditi na tome da se na Spensu otvori Centar za izučavanje veštačke inteligencije.